Glaucoom onderzoek
Met een glaucoom onderzoek kunnen we afwijkingen aan de oogzenuw in beeld brengen. Glaucoom wordt nog wel eens (onterecht) “groene staar” genoemd. Het heeft niets met de vertroebeling van de ooglens te maken, maar er is schade aan de oogzenuw waardoor het gezichtsveld langzaam uitvalt.
Oogdruk
Iedereen heeft een bepaalde oogdruk als gevolg van een evenwicht van vocht dat inwendig in het oog wordt aangemaakt en weer wordt afgevoerd. Als de afvoer van dit vocht belemmerd/ verminderd is, dan zal de oogdruk gaan stijgen. De verhoogde druk in het oog geeft problemen voor de zenuwvezels die in het netvlies zitten. Hierdoor gaan deze vezels langzamerhand afsterven en gaat men op een gegeven moment uitval van delen in het gezichtsveld krijgen.
Van een verhoogde oogdruk merk je niets. Daardoor kan de schade aan de zenuwvezellaag in het netvlies langzaam toenemen zonder dat je er erg in hebt. Vanaf een leeftijd van 40 jaar is er een grotere kans op een verhoogde oogdruk. Daarom is van belang om vanaf je 40e jaar de oogdruk minimaal 1 keer per jaar te controleren. Glaucoom kan ook erfelijk zijn. Dus wanneer glaucoom bij je in de familie voorkomt, laat je oogdruk dan eens opmeten.
Onderzoek
Tijdens het glaucoom onderzoek meten we naast de oogdruk ook de dikte van je hoornvlies. We maken een scan van de oogzenuw met onze OCT scan. Hiermee kunnen we de oogzenuw nauwkeurig in kaart brengen om zo afwijkingen te ontdekken. Bij een vervolg onderzoek kunnen we de scans naast elkaar leggen voor eventuele progressie.
Pupilvergrotende druppels
Het kan voorkomen dat er tijdens het onderzoek gebruik wordt gemaakt van pupilvergrotende druppels. Dit kan nodig zijn om een goede foto te kunnen maken van het netvlies. Deze druppel kan hinder geven voor het zicht voor veraf en nabij. Ook ben je lichtgevoeliger vanwege de vergrote pupil. Wij adviseren dan ook een zonnebril mee te nemen en geen auto meer te rijden na het onderzoek gedurende 3 uur.
Wanneer je een keer je ogen wilt laten onderzoeken op glaucoom?
Vraag dan om een verwijzing naar ons bij je huisarts en maak een afspraak.