Bij ZIEN bij Wouter & Inge beschikken we over de OCT Scan.
De nieuwste onderzoekmethode voor het netvlies en de voorkant van het oog.

Wat is een OCT Scan?

OCT scan onderzoek bij ZIEN bij Wouter en Inge

OCT staat voor Optical Coherence Tomography, een speciale techniek om delen van het oog in beeld te brengen. De techniek werkt eigenlijk hetzelfde als echografie. De OCT scan maakt alleen gebruik van licht in plaats van geluid. De scan werkt als volgt:

  • Het OCT scan apparaat stuurt een infrarode lichtbundel door het oog naar het netvlies;
  • De lichtbundel wordt via het netvlies weerkaatst;
  • Het apparaat vangt het weerkaatste licht op en vertaalt het in beeld;
  • Het beeld is opgebouwd uit verschillende kleuren. De structuren van het netvlies zijn dan goed zichtbaar.

 

OCT Scan nu mogelijk bij ZIEN bij Wouter en Inge PuttenWat doet een OCT-scan?

De OCT-scan maakt foto’s van de structuren van het oog. Het verwerkt de foto’s vervolgens tot een zeer nauwkeurige dwarsdoorsnede van het netvlies, het voorsegment van het oog en het hoornvlies (cornea). Op deze manier brengt de scan afwijkingen aan het oog nauwkeurig in beeld. Een OCT-scan kan structuren waarnemen die 1000x kleiner zijn dan wat gezien kan worden met CT- of MRI-scans. Het doel van dit onderzoek is het stellen van een diagnose en/of het mogelijk maken van een eventuele behandeling. Bovendien maakt onze OCT gelijk een foto van de voorkant van het netvlies.

In ziekenhuizen gebruiken ze ook de OCT voor het opsporen van oogafwijkingen. Aan het einde van het onderzoek wordt het onderzoek samengevat in een rapport. Wanneer nodig kan je dit rapport meenemen naar de oogarts.
De OCT-oogscan wordt uitgevoerd door de aanwezige optometristen. Wouter en Inge zijn beide gespecialiseerd in dit onderzoek.

Het onderzoek duurt 30 minuten. Het kan zijn dat we je ogen gaan druppelen. Deze druppel zorgt ervoor dat de pupillen groter worden. Het onderzoek kan dan nauwkeuriger worden verricht. Daarnaast heeft deze druppel als bij effect dat je gevoeliger bent voor licht. En het zicht kan waziger worden. Het duurt ongeveer 3 uur voordat de druppel is uitgewerkt. We adviseren je om een zonnebril mee te nemen voor dit onderzoek.

Waarom een OCT-oogscanHoornvlies scan en netvlies scan bij ZIEN Optiek Putten

We voeren het onderzoek meestal uit in combinatie met andere onderzoeken, zoals een oogmeting en oogdrukmeting. Als optometristen vinden wij het belangrijk om ook de gezondheid van de ogen te onderzoeken en niet alleen de sterkte te meten.

We gebruiken de de OCT het meest om aandoeningen van de macula (gele vlek, het centrum van het oog) te bekijken. Het gaat hier om bijvoorbeeld macula degeneratie ( veroudering van de gele vlek), maculagat ( een gat in de macula), maculapucker (een plooi in het netvlies) of maculavocht.

Daarnaast screenen we op glaucoom met een OCT-onderzoek. Afwijkingen aan de oogzenuw komen nauwkeuring in beeld. Bovendien meet de OCT de dikte van de zenuwvezellaag welke de signalen richting de hersenen brengen.

Kom langs om de ogen te laten onderzoeken

Wij nodigen je graag uit voor een onderzoek naar de gezondheid van je ogen.

Open WhatsApp
1
Kunnen wij u misschien helpen?
Hallo,
Waar kunnen we u mee helpen?